For at et MJ-anlegg skal se ok ut må avgrensingen mot verden utenfor gis litt omtanke i utformingen. Vanligst er det å gjøre det ved å lage en vertikal kant som følger landskapet slik at anlegget virker som at det er skåret ut av en større virkelighet. Det er mange måter å gjøre dette på. Vårt anlegg har mange steder krumme kanter, noe som kompliserer utfordringen noe. Vi har valgt å gjøre disse av to lag 3 mm tynnplate MDF som limes sammen, lamineres altså. Første lag settes på plass, gjerne med skruer inn i utstikkende deler av rammeverket. Dernest legges neste lag, som skal ha nøyaktig samme form, utenpå det første laget med lim mellom. Man kan enten skru disse inn i de samme utstikkende delene fra rammeverket, eller man kan kun lime. Til det trenger man mange klemmer og tvinger mens limet tørker for at skjøtene ikke skal synes. I mange tilfeller må det lages særskilte forlengelser av rammeverket for å sikre både korrekt plassering av fasciaen og for at det skal forankres godt nok.
Fasciaen for de nye seksjonene som utgjør Vindheim Gruver ble nettopp fullført. I dette tilfellet var vertikalkonturen enkel, for den går tett inntil banen, lagt noen millimeter høyere enn skinneoverkant for samtidig å være vern mot at materiell går i gulvet ved avsporinger. Det var likevel ikke bare å skjære til lange rektangler. Høyden på seksjonenes underkant i hver ende var ulike, slik at denne forskjellen måtte jevnes underveis slik at fasciaen framstår som et harmonisk hele. Her er noen bilder fra denne prosessen.
Litt om ordet ‘fascia’. Det kommer fra latin og betyr bånd, ombinding eller kant. I medisin brukes ordet tynne hinner rundt muskler og bindevev, i arkitektur om endekanter på takkonstruksjoner. Det brukes også om dashbordet på en bil og om avtakbare «hoder» på mobiltelefoner. Ordet ‘face’ (eng.) for ansikt er også beslektet.