Vegetasjon på Orkla

Landskapet på Orkla bro og omgivelser var i hovedsak ferdig formet i 2022, men framstod lenge som et goldt månelandskap. Dette ble det forsøkt gjort noe med utover våren 2023 og i juli ble grunnbeplantningen lagt. Nå gjenstår trær og busker – og dem skal det være mange av…..

Situasjonen da vi kunne starte opp igjen etter brannen (3.4.23):

 

Neste fase var å få litt farge på berget. Dette var et krevende arbeid med lite trening i slikt. Det ble mye prøving og feiling og maling over maling. Akryll-maling blir i blankeste laget. Noe må gjøres for å matte det ned. Uttynnet vanlig boksmaling blir faktisk ganske matt, og er lagt på som en bunnfarge. Det jevnet også ut de ulike gråtonene som sparkelpulver med sort brekkfarge medførte, da blandingsforholdet mellom sparkel, vann og brekkfarge aldri ble ens (18.4.23):

Toppen av åssiden over tunnelen skal være skogbevokst, og gjerne med trær av mindre skala enn H0 for å illudere avstand. Uansett må skogen ha en bunn. Her har vi prøvd ut en metode som i hvert fall er rask å bruke:

Først ble en salig blanding av en rekke strømidler fra Woodland og Heki, pluss litt knuste tørre blader fra høstens løvfall, eltet sammen. Strømidlene har ulik størrelse. Så laget vi en limblanding for å legge på bunnen som bestod av ferdigblandet tapetklister ispedd litt fargepulver brent umbra. Dette vises på nedre del av bildet. så ble strøblandingen bare drysset jevnt utover der det var limblanding. Når dette var på plass, ble strøet ytterlig forseglet ved å dusje på litt uttynnet hvitlim (1 del lim, 5 deler vann + fire dråper Zalo) påført med en sprayflaske. Sprayet ble gjort rett ut i lufta over landskapet, og ikke rett på. Gjør man det rett på blir det bare som sterk vind som blåser strøet vekk. Derfor sprayes ut i lufta over landskapet slik at dråpene med limblandingen faller ned som regn. Et par dager etter, var alt fiksert fint. (23.7.23):

Bildet nedenfor er av en ganske steil skråning i Trøndelag, ikke ulik den ned mot Orkla på anlegget vårt. Skråningen består av en rekke terrasser der berget synes der det nesten er loddrett, men så med masse mose og lyng ellers. I Trøndelag er det vanlig med myrer som ligger på skrå i landskapet, noe jeg som oppvokst med Østmarka i Oslo slett ikke var vant med. Så for modeller fra Trøndelag er det bare å pøse på med grønt strø for å illudere mose og lyng, som bunnstruktur.

Derfor ble det laget en rekke slike små terrasser på Orkla-modulen også, og endeflatene som skal vises etter beplantingen ble malt i en relativt lys grånyanse (25.7.23):

Metoden med farget tapetklister lar seg ikke bruke for å få til mose og lyng ned terrassene uten å farge det som var malt grått. Man kunne kanskje brukt taperkliseter uten innfarging. Men jeg har testet en annen metode. Igjen hentes den tynne limblandingen på sprayflaske fram. Nå legges den på som et bunnlag først. Så drysses strøblandingen på, og så litt limregn til slutt ved hjelp av sprayflasken. Dermed var hele skråningen bevokst i løpet av en knapp time, alle forberedelser inkludert (30.7.23):

Da gjenstår trær og busker…..

En liten ting om denne tynne limblandingen som påføres med sprayflaske: Det er viktig at flaska renses grundig for limblandingen straks den er brukt. Ellers vil limet tette de tynne hullene i både sil og i selve spraydysen.

Resultatet ble vel ikke så værst….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *