Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/3/4/tmjk.no/httpd.www/blog/wp-content/themes/septera/includes/loop.php on line 268

Byggekveld 1.11 2011

Elektroutfordringene fortsetter, men vi oppdaget en viktig ting som forklarer endel rare feil. Øvre og Nedre Fiklagard var nemlig koblet for å stå motsatt av det de gjør. Dermed er venstre og høyre skinnestreng elektrisk snudd opp ned på begge stasjonene. All kabling er lagt opp med fargekoder for lett å se forskjell på ytre og indre skinnestreng, og når den er snudd, og kunnskapen om det var litt uklart formidlet og oppfattet, var det ikke rart at man gikk seg vill når man skulle feilrette på de to stasjonene.

Jeg strever fortsatt med å få Tam Valley-servoene på Vindheim til å gå skikkelig. Ved å ha mer kontroll på innspenningen til Ocotpusene (via en gammel blå Märklin-trafo med regulerbar utgang på brun og rød bøssing) fant vi ut optimal spenning inn synes å være 11-12 volt AC (som så likerettes og reguleres ned til 5 volt DC på Octopus I-kortet). Igjen oppstod problemet med belasting av flere servoer på en gang, men med en annen problematikk denne gangen. Når servoene får spenning første gang etter å vært frakoblet Octopus-kortet, virker det som servoen trenger litt plass bokstavelig talt, til å nullstille seg og finne fram til utgangsposisjonen. Det gjør noen ved å dreie armen langt mer enn de ca 90 gradene de gjør under vanlig drift mellom de to ytterposisjonene. Flere av de forsøkte å ta en halv omdreining. Det gikk dårlig med servoene som var montert med den ene siden fast mot anleggsplaten, og dermed slo armen mot plata, nådde ikke dit den ville, og ble bare stående å dure og trekke masse strøm. Når det skjedde med flere på en gang, ble tydeligvis for mye for Octopusen som da heller ikke klarte å levere nok strøm til de som allerede fungerte ok, og hele stod bare å tikket og forsøkte å nullstille seg, og strømmen gikk til værs, regulatoren varm og varmesikriningen slo til og begrenset strømmen. Resultatet er at ingen av servoen på kortet virker.
Det kan hende at vi har montert servoene på en feil måte i den forstand at vi må tillate armen et mye større utsving enn under normal bruk. Det virker også som om dette store utsvinget kanskje bare er et fenomen første gang serevoen kobles fysisk til Octopus-kortet og får sin første initiering derfra. Hvis det er tilfelle, kan det første store utsvinget ordnes ved at armen kobles fra første gang slik at spindelen kan rotere seg ferdig, og så settes armen tilbake igjen. Vi får teste mer neste tirsdag.

Henning fortsatte med sine fjellskaperier i Ødsledal og var slik sett den som kanskje fikk gjort mest nyttig, mens vi andre surret rundt med våre kabel- og servoproblemer.

[Svein Sando]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *