Skummet gips …

Det burde være ikke være helt ukjent at vi i TMJK ikke er redde for å strekke oss litt lenger og begi oss ut i ukjent terreng. I dag kan vi overraske leserene med ny og næringsrik kunnskap, dog kanskje ikke så lett fordøybar: Det dreier seg naturligvis om den sublime comboen Panduro alabastergips og skummet melk.

Jada, du leste riktig. Det er en ganske godt skjult og god gammel hemmelighet at skummet melk får gips til å koagulere, og bli tykk og deilig på kortere tid enn det tar deg å si «kalsiumsulfat». Kjennere av Panduros alabastergips vet at den har to egenskaper, den blir knallhard og den er tynn, svært tynn, nærmest som melk, når den blandes riktig. Før den PLUTSELIG blir hard. Den er rett og slett ubrukelig til landskapsbygging (og stukkatur, for så vidt). På den annen side er den riktig velegnet til støping av alskens ting i former.

Men. Med ikke mer enn 5% skummet melk i blir den aldeles utmerket også til fri forming! Dette har vi testet i dag. Ikke nok med at den får en bra konsistens å jobbe med, den kan bearbeides lenge, også. Det gjenstår å se om den fortsatt er hard når den er tørr, men observasjoner tyder på at vi har en vinner her!

Altså, kun 0,5 dl skummet melk i en liter gips. Bland gipsen godt først, f.eks Panduros alabastergips og vann i forholdet 2:1, ha i melken når den er ferdigblandet. Og VIPS! Meget bra gips til å bygge landskapskall med. Siden formes landskapet med vår standard sparkelgips & vermaculittblanding. Men det er en annen historie.

[Henning L]

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree

Møteplan

TMJK har byggemøter hver tirsdag kl 1900.
Ta gjerne kontakt med noen i styret for mer info, se kontaktsiden.

Interesserte er velkommen på besøk, og vi vil svært gjerne at nettopp DU blir med på byggingen! Vi trenger enda flere interesserte og innsatsfylte medlemmer fremover.